Câteva recomandări şi instrucţiuni de folosire pe termen lung care, respectate, pot prelungi durabilitatea mobilierului pe termen foarte indelungat.

 

  • Încărcarea inegală a dulapurilor cu obiecte sau mişcarea lor din loc in mod repetat pot duce la dereglarea, dezechilibrarea uşilor şi/ sau sertarelor. Recomandarea noastră este ca încărcarea maximă pe poliţă să fie de 7kg, iar greutatea să fie distruibuită cât mai uniform în dulapuri.
  • Periodic, te sfătuim să schimbi locul accesoriilor și al altor obiecte așezate pe mobilă. Iată şi câteva explicaţii. Articolele precum telefoanele, ceasurile cu alarmă, lămpile, decoraţiunile, computerele ș.a.m.d. sunt prevăzute cu suport din cauciuc. Dacă rămân vreme îndelungată în acelaşi loc, acestea se pot lipi de mobilă sau pot duce la decolorarea suprafeţei lemnului. De asemenea, îţi recomandăm să nu păstrezi pentru timp îndelungat suporturile pentru farfurii ori alte asemenea protecţii din plastic pe masă, întrucât pot duce la amprentarea, emolierea, decolorarea și deteriorarea acestuia. Nu depozita pe mobilă obiecte din piele pentru o lungă perioadă de timp. Nu acoperi mobilierul pentru timp îndelungat. Finisajele nu trebuie să fie acoperite pentru a putea „respira”, păstrându-și astfel aspectul și rezistenţa.
  • Evită scrierea direct pe suprafaţa mobilierului, pentru a preveni formarea de urme și zgârieturi. Protejează suprafaţa de lucru când folosești obiecte care pot păta, se pot imprima sau pot deteriora mobilierul, precum pixurile, creioanele, markerele și lipiciul.
  • Evită să așezi obiecte fierbinţi pe suprafeţele mobilierului. Întinde șervete de masă sub farfurii, cești de cafea sau de ceai. Foloseşte suporturi de pahar pentru băuturi, deopotrivă calde şi reci. Dacă observi că mobilierul începe să prezinte deteriorări din cauza acestora, apelează la ajutorul unui specialist.
  • Evită expunerea mobilierului în soare, langa surse de caldura sau in zone umede, aburi etc deoarece lemnul “ lucreaza” , se umezeste si se usuca si aceasta duce la usoare deformari , la “ frecerea “ usilor , a sertarelor

Curăţarea:

  • Pentru curăţare foloseşte o cârpă curată, moale si uscata. Nu folosi  solutii de sters  mobilierul , acetonă, dizolvanţi sau produse pentru curățarea geamurilor pe suprafaţa mobilierului. Acesta avand un strat de ulei special pentru protectie, strat ce poate fii afectat in caz de folosire a produselor de curătat.
  • Șterge periodic praful. Foloseşte o cârpă curată, albă, moale, (de felul tricourilor albe din bumbac) sau lavete din bumbac. Pentru a înlătura orice urmă de umezeală de pe suprafeţe, foloseşte o cârpă din bumbac uscată. La curățarea topurilor care prezintă crestături, asigură-te că absorbi toată umezeala din caneluri pentru a preveni posibilele deteriorări ale finisajului.
  • Evită scurgerea de lichide pe mobilierul de lemn. Absorbţia lichidelor produce umflarea lemnului. Usucă repede folosind o cârpă moale și curată. Evită frecarea.
  • Daca doriti sa-l “ reintineriti” , mobilierul din lemn poate fii sters cu o carpă curată si moale stropită cu putin ulei pentru mobilier ( se poate achizitiona de la magazinele de bricolaj) .

Nu folositi produse cu ceară!

Condiţii recomandate de temperatură și umiditate.

  • Evită expunerea prelungită la temperaturi extreme, scăzute sau ridicate, dar şi variaţiile de temperatură. Acestea, la fel ca şi umiditatea, variabilă, pot produce crăpături în lemn. Lemnul este poros și răspunde la aerul excesiv de uscat prin pierderea de umiditate și cojire. În condiţii de umiditate ridicată, absoarbe umezeala și se dilată. Este de preferat să se păstreze mobilierul într-o încăpere climatizată corespunzător.
  • Evită frecarea. Ridică obiectele în loc să fie frecate de suprafața din lemn. Evită frecarea în cazul finisajelor mate sau cu luciu fin, întrucât mătuirea sau, după caz, lustruirea produselor apărute în timp ca urmare a uzurii într-o utilizare normală tinde să crească. Iar deteriorările produse mobilierului din aceste cauze nu sunt considerate defecte.